Plastic zeehond als kunstproject


3D Zeehond (2015)

 

TECS organiseert tijdens PreSail IJmond samen met kunstenares Brettney Vlieland een interactief milieu-kunstproject voor kinderen. Op 15 en 16 augustus 2015 staat in de 2e Havenstraat een grote zeehond bedekt met kippengaas om kinderen interactief bewust te maken van de hoeveelheid plastic afval om ons heen.

Een grote zeehond van 1,5 bij 1 meter, aanvankelijk bedekt met kippengaas. Het plastic dat de kinderen verzamelen, wordt samen met de vrijwilligers van TECS aan het skelet bevestigd, zodat er langzaam maar zeker een ‘huid’ aangroeit. Het plastic kan ook in de ‘buik’ van de zeehond worden gegooid, net zolang tot er een zeehond van plastic staat.

Water - Noordzee - vierkant Art Gallery_genieten klein_doek van Vera de Backer

Samen iets doen aan de plastic soep

Door dit project leren kinderen dat het milieu belangrijk is en dat zeehonden, vissen en vogels ziek worden van plastic afval. Afval dat je ziet, en plastic dat je niet kunt zien. Zodat er een giftige ‘soep’ ontstaat. Waar dieren in moeten leven. Terwijl ze, net als mensen, recht hebben op veilig en schoon water. TECS wil kinderen laten zien dat je samen een verschil voor de natuur en de dieren kunt maken.

Kinderen bedenken een naam voor de zeehond

Op maandag 17 augustus wordt de plastic zeehond even op de pier van IJmuiden neergezet, waar de echte zeehonden ook altijd liggen. De foto die Brettney Vlieland daarvan maakt, wordt in een gelimiteerde oplage verkocht. De opbrengst daarvan gaat 100% naar een schoonwaterproject voor schoolkinderen. Tijdens PreSail is de zeehond te zien op de Trawlerkade.
Kinderen kunnen zelf een naam verzinnen voor de zeehond, die symbool staat voor alle zeebewoners die slachtoffer zijn van plastic afval. Op dinsdag 18 augustus, als de tall ships de haven van IJmuiden binnenvaren, reikt de bekende kindervriend ome Jaap van de Veilige Haven de hoofdprijs aan de winnaar uit. Dit gebeurt na schooltijd bij de zeehond op de Trawlerkade, waar dan meteen zijn naam bekend wordt gemaakt.

 

Vies water drinken? Eerst filteren!

Tijdens het Havenfestival mogen kinderen ook zelf vervuild water filteren, zodat zij het veilig kunnen drinken. Net zoals kinderen in Bangladesh dat moeten doen, waar het niet vanzelfsprekend is om water uit de kraan te halen als je dorst hebt. Ook krijgen ze een speciaal Superdruppel en de Zeehond doe-boek. En ze kunnen het nieuwste avontuur van Superdruppel als stripverhaal op een grote ansichtkaart meenemen.
ITGWO_SeaLion

 

 

 

 

 

 

 

 

De sponsers van de actie plastic zeehond