Koken op stoom


Koken op zonne-energie

Kinderdorp Kimbilio in Tororo, Oeganda, biedt onderwijs en een veilig thuis aan meer dan 150 weeskinderen en flinke staf volwassenen die allemaal hun dagelijkse maaltijd krijgen. Elk jaar komen er 25 nieuwe leerlingen en 4 stafleden bij. Het fornuis van Kinderdorp Kimbilio bestaat uit twee grote pannen die op een houtvuur staan. Dat kan goedkoper en duurzamer. Dit project is opgezet om op zonne-energie te gaan koken.

steun ons  steun ons

 

 

Kinderdorp Kimbilio (of: Osia Campus) in Oeganda biedt weeskinderen een betere toekomst door ze basisonderwijs en daarna een vervolgopleiding en onderdak te bieden. Het kinderdorp groeit elk jaar met een nieuwe klas. In tegenstelling tot wat de kinderen gewend zijn, krijgen ze in het kinderdorp drie maaltijden per dag. Hieronder zie je een afbeelding van het fornuis van de school.

 

 

Ovens in Kimbilio

drawing of cook

 

De kok kookt buiten op twee houtvuren met twee hele grote pannen. Hout is schaars in deze streek van Oeganda omdat er weinig bomen groeien door de vulkanische steenbodem. Het is duur om op hout te koken. Koken op houtvuurtjes zorgt ook voor een verslechtering van het leefmilieu. Door ontbossing spoelt vruchtbare aarde weg.

 

 

testen van zonneschotel

 

 

In Oeganda is een gratis energiebron altijd aanwezig: de zon! Kimbilio Kinderdorp wil graag gaan koken op stoom, opgewekt door de zon met parabolische schotels. In 1987 is deze techniek ontwikkeld. Een beschrijving van de techniek weet Heart 4 Children heel goed weer te geven. De zonnestralen worden opgevangen door schotels met spiegeltjes. Deze techniek is op afgelegen plaatsen goed te gebruiken.

 

 

Het is niet nodig dure zonnecollectoren aan te schaffen. Alle materialen zijn lokaal verkrijgbaar. Reparaties kunnen ook zelf uitgevoerd worden. De kostschool heeft al geëxperimenteerd met de techniek. Het lukte hen met een team vrijwilligers een schotel te bouwen en daarmee hebben ze water gekookt en een ei gebakken. Ze hebben meer schotels nodig om de maaltijden volledig met stoom te kunnen koken. Ook willen ze een warmte-opslag maken. Dit vereist een investering waar we sponsors voor zoeken.

Bijdrage aan een schone planeet

In 2000 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties de Millenniumdoelstellingen afgesproken. Ze beschrijven acht belangrijke doelen die behaald moesten zijn voor 2015.

Millenniumdoelstelling 2 gaat over de toegang tot onderwijs voor meisjes en jongens. Dit project draagt bij aan die doelstelling door weeskinderen onderwijs te bieden. Er worden meisjes en jongens geselecteerd. Door onderwijs te volgen zullen deze kinderen later beter in staat zijn een inkomen te verdienen en daarmee hun familie en hun dorp te helpen. Het project gaat ook voortgezet onderwijs bieden aan de weeskinderen en andere kinderen in de regio.

Daarnaast wordt gewerkt aan de bescherming van een duurzaam leefmilieu: millenniumdoelstelling 7. Met het project wordt het milieu beschermd door het gebruik van brandhout te verminderen. Dit gaat ontbossing van de leefomgeving tegen. Ook zal door het gebruik van zonne-energie in plaats van houtvuur de CO2-uitstoot verminderen.